Ierusalim, destinația din vis pe pământul făgăduit

Dl. Silviu Predoiu, începând din 26.09.2016, asigură interimatul conducerii SIE. Nu știm dacă șeful SIE și-a dat demisia din cauza cubului negru. Vedem că Președintele, cel cu prerogativa Constituțională de a numi un Șef la SIE nu a cristalizat numirea unui Șef în mai bine de 18 luni. Deducem că Președintele nu este interesat de a numi un nou șef SIE sau că nu are un om suficient de utilizabil pentru acoperirea acestei responsabilități, sau că cei ce-l consiliază și/sau încearcă să-l controleze nu au copt oportunitatea unei numiri lucrative din perspectiva controlului disimulat.

Ideea aceasta, a mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim este de dezbătut. Trebuie dezbătută, pentru că politica externă a României din ultimii 60 de ani față de Palestina și orientul apropiat, oarecum productivă și pe alocuri spectaculoasă în planul personal al unor funcționari MAE și sau din servicii și/sau marinărie, devine desuetă. Prin aderarea la NATO si UE, din simplul motiv că cel puțin la nivel declarativ, România a renunțat să mai declare poziții originale de politică externă sprijinite pe interesul national, a renunțat să mai vândă pe sub mână armament oricui avea bani lichizi și pentru șpagă.  Mai mult, diverse grupuscule politicianist/intelectualist autodeclarate , au apreciat că interesul național este ceva nociv, toxic, netrebuincios.

Tărășenia asta, cu mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim este o idee cu potențial excepțional de productiv pentru România, dacă vom fi în primii 5 ai celor ce-și mută ambasada. Afirm asta pentru că actualul context din zona orientului apropiat s-a schimbat radical față de anul 1977, când URSS tropăia în regiune, iar mișcarea de nealiniere era un quelque chose… affordable.  Dacă în fruntea dezbaterii acestei idei nu s-ar fi aflat Dragnea, Johannis &Co. , o idee urmată de o decizie cât o oportunitate istorică nu s-ar transforma, prin malaxorul trufiilor individuale de lideri politici aleși democratic de șantajabili și controlabili ce sunt, într-un balet de hipopotami diformi, într-o grotescă etalare de forme fără fond, într-o orăcăială mâloasă și pestilențială.

Domnule Președinte, zic că vă aflați în eroare, consilierii prezidențiali vă izolează de evoluția realității, politica externă este vie și evoluează conform evoluției vieții.

Domnule Dragnea, nu transformați o idee cât o oportunitate istorică într-o monedă de schimb dintr-un târg personal, nici chiar dacă ați început campania electorală pentru prezidențiale.

Dacă lupta dintre SRI și SIE se desfășoară și acum, să le fie rușine, dovedesc infantilism cronic, mai ales că adevărata putere ei știu că nu este la ei.